Μεσοπόλεμος, δυναμική ανάπτυξη για την Ποτοποιΐα Μπέη

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο Κώστας Μπέης (πρώτος απ' τα αριστερά κάτω) σε φωτογραφία του ΜεσοπολέμουΕπιστρατεύοντας τις δυνάμεις του, μετά τις ανείπωτες κακουχίες του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρεί στον ίδιο πάντα χώρο ένα νέο ξεκίνημα. Δείχνοντας επιμονή και καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια, γρήγορα καταφέρνει να καταστήσει εκ νέου προσοδοφόρο το επάγγελμά του. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με το σύνολο των κατοίκων αυτής της βασανισμένης πόλης, που προσπαθώντας να επουλώσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες από τον ανελέητο κατατρεγμό της μοίρας, θα προσπαθήσουν να κοιτάξουν μπροστά και να αγωνισθούν για να ξαναφτιάξουν την ζωή τους.

Έχοντας ως κύριο σημείο αναφοράς το κατάστημά του στα «Ταμπάχανα» (τα οποία μετά την καταστροφή του ιστορικού κέντρου αποτελούν το κομβικότερο σημείο εμπορικών συναλλαγών), ο Κώστας Πασχάλης επιδίδεται παράλληλα σε μία σειρά από διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες επιχειρώντας να αποκομίσει μεγαλύτερα έσοδα. Ο πόλεμος αποτελεί πλέον παρελθόν και μοναδική προοπτική η διάνοιξη νέων επαγγελματικών οριζόντων.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες του, είναι και αυτή της αγοράς αλόγων και «άμαξας» την οποία και χρησιμοποιούσε ως μεταφορικό μέσο. Η άνεση που έδειχνε με τα άλογα αλλά και ο «αέρας» που εξέπεμπε, αυτός δηλαδή του ευκατάστατου νέου που ξέρει να κερδίζει χρήματα και εντυπώσεις, σε μία εποχή μάλιστα γενικότερης ένδειας, του έδωσε το προσωνύμιο του «Μπέη». Επρόκειτο ουσιαστικά για έναν τίτλο τιμής ανάλογο μ’ αυτόν που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για να υποδηλώσουν τον κάτοχο ενός αξιώματος, τίτλος ιδιαίτερα οικείος στην περιοχή αυτή στην οποία η μακραίωνη τουρκοκρατία άφησε πίσω της σωρεία παρακαταθηκών και νοοτροπιών.

Το προσωνύμιο αυτό πολύ γρήγορα θα γίνει η δεύτερη επωνυμία του η οποία από ένα σημείο και μετά θα υποκαταστήσει σε επίπεδο συναλλαγών την πραγματική του.

Στη δεκαετία του ’20 θα δημιουργηθεί ταχύτατα μία νέα μεσοαστική τάξη (προερχόμενη κυρίως από μεταπράτες και επαγγελματίες), που θα σηκώσει στις πλάτες της το κύριο βάρος ανόρθωσης της σερραϊκής οικονομίας. Με δημιουργία νέων καταστημάτων, καινούργιων κατοικιών, διανοίξεις δρόμων, ενίσχυση των εκπαιδευτηρίων, δημιουργία πολιτιστικών συλλόγων κ.α. η τάξη αυτή θα δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την σημαντική ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Ο Κώστας Μπέης (πρώτος απ' τα δεξιά) στον αποθηκευτικό χώρο του καταστήματοςΟ Κώστας Πασχάλης (Μπέης στο εξής) καρπωνόμενος ικανοποιητικά οφέλη από την δουλειά του και ανταποκρινόμενος στις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται στην σερραϊκή κοινωνία θα εξωραΐσει το κατάστημά του, θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, θα αποκτήσει νεόδμητη κατοικία για να καταστεί κομμάτι αυτής της αναδυόμενης οικονομικής τάξης που περιελάμβανε και τα πλέον ευυπόληπτα άτομα της πόλης των Σερρών.

Στην κρίση του ’29 θα καταφέρει να σταθεί όρθιος, παρά τα τεράστια πλήγματα που δέχθηκε η οικονομία και στην συνέχεια αφού εγκαταλείψει το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του, θα περιορίσει το επαγγελματικό του ενδιαφέρον αποκλειστικά και μόνον στο κατάστημά του

You are here Η ιστορία της επιχείρησης Μεσοπόλεμος, δυναμική ανάπτυξη για την Ποτοποιΐα Μπέη