Ούζο ΜΠΕΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

Ούζο ΜΠΕΗΟι διαφορές ανάμεσα στα ούζα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά εστιάζονται:

  • στο είδος και την αναλογία των αρωματικών ουσιών που χρησιμοποιούνται, των οποίων η ανάμιξη θα καθορίσει το άρωμα, την γεύση και το γαλάκτωμά του,
  • στην ποιότητα της χρησιμοποιούμενης αλκοόλης που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα σημεία της όλης διαδικασίας,
  • στον αλκοολικό τίτλο του παραγόμενου προϊόντος
  • και βέβαια στον τρόπο απόσταξης που επιλέγει ο αποσταγματοποιός.

Καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος διαδραματίζει και η δυνατότητα προσαρμογής του στις γευστικές ιδιαιτερότητες των καταναλωτών οι οποίες και ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Ούζο που παρασκευάζεται σε τεράστιες ποσότητες για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της ελληνικής επικράτειας ή ακόμη και του εξωτερικού είναι εύλογο να κινείται στην αναζήτηση «ενός μέσου όρου». Αυτός «ο μέσος όρος», είναι πρακτικά αδύνατον να καλύψει τις γευστικές ιδιομορφίες της ευρύτατης γκάμας των καταναλωτών στους οποίους και απευθύνεται και φυσικά να ικανοποιήσει τους απαιτητικούς πότες.

Μία μικρή μονάδα παραγωγής ούζου, αντιθέτως, είναι σε θέση να λάβει υπόψη της όλα εκείνα τα επιμέρους χαρακτηριστικά των πελατών της καθορίζοντας με απόλυτη ακρίβεια τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσει καθώς και τον τελικό αλκοολικό τίτλο του προϊόντος.

Ούζο ΜΠΕΗΤα παραπάνω στοιχεία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μία περιοχή σαν αυτή των Σερρών, της οποίας οι κάτοικοι, σχεδόν στην πλειονότητά τους, έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με το Ούζο. Σχέση που χάνεται στα βάθη της ιστορίας και που ακόμη και σήμερα βρίσει συνεχιστές και στις νεώτερες γενιές. Αυτήν ακριβώς την αντίληψη υπηρετεί με μοναδική συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα η «Ποτοποιΐα Μπέη», εδώ και έναν αιώνα περίπου, παρασκευάζοντας προϊόντα που ανταποκρίνονται στην καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών της. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά καιρούς οι ίδιοι οι πελάτες με την κρίση τους και τις απαιτήσεις τους διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά όχι μόνον του Ούζου αλλά και των υπολοίπων αλκοολούχων προϊόντων του καταστήματος. Σε τελευταία ανάλυση ο πελάτης του καταστήματός μας δεν είναι απλώς ένας ακόμη καταναλωτής αλλά ο κύριος κριτής βάσει των απαιτήσεων του οποίου θα διαμορφωθεί η ποιότητα των παρασκευαζόμενων ποτών.

Από την πρώτη απόσταξη διαχωρίζεται και επιλέγεται η "καρδιά", το πιο εύγεστο μέρος του αποστάγματος, η οποία αποστάζεται για δεύτερη φορά, αργά με συνεχείς ελέγχους και δοκιμές.

Κάθε παραγωγός έχει το δικό του μυστικό. Δηλαδή το είδος και την αναλογία των αρρωματικών σπόρων που χρησιμοποιεί.

Ακόμη διαφοροποιείται ως προς τα κλάσματα της απόσταξης, που θα χρησιμοποιήσει, καθώς επίσης από την ταχύτητα απόσταξης.

You are here Ούζο ΜΠΕΗ