Άλλοι "κανόνες" για την πόση του ούζου

E-mail Εκτύπωση PDF

"Μεζέ, μοχαμπέτι και ούζο", οι βασικοί κανόνες του ούζουΤο ποτήρι του ούζου: Για το ποτήρι του ούζου υπάρχουν πολλές και διισταμένες απόψεις. Η επικρατούσα στην περιοχή μας και κατά την γνώμη μας η σωστότερη, άποψη λέει πως το ούζο πίνεται σε κοντό ποτήρι με σχετικά μεγάλο άνοιγμα στο χείλος.

Το ούζο είναι δυνατό αλκοολούχο ποτό, που σημαίνει πως πίνεται αργά και μεθοδικά. Το κοντό ποτήρι καλύπτει επαρκώς αυτήν ακριβώς την ανάγκη.

Το ψηλό ποτήρι, που είθισται να χρησιμοποιείται στην νότια Ελλάδα και κυρίως σε τουριστικές περιοχές, αποτελεί συνέχεια της «φιλοσοφίας» των μπαρ, που θέλει το ούζο να εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά που προφέρονται εκεί.

Όμως εκ των πραγμάτων η «φιλοσοφία» του ούζου είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν των χώρων μαζικής διασκέδασης. Παρά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να παραμένει ένα προϊόν που διατηρεί το λαϊκό του προφίλ. Δεν χωράει ούτε σε πολυτελή σαλόνια, ούτε στις μπάρες των χώρων διασκέδασης.

Το ούζο δεν «αγάπησε» ποτέ την πολυτέλεια και τα νεοπλουτίστικα σύνδρομα καταναλωτισμού. Αντιθέτως θέλει απλότητα, ανοιχτή καρδιά, αμεσότητα και ειλικρινή διάθεση για επικοινωνία.

Άμβυκας απόσταξης ούζουΓια τους «εραστές» του ούζου, η πόση του δεν αποτελεί παρά τρόπο ζωής.

Προσεκτική πόση του ούζου: Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη καθιστά το ούζο ένα από τα βαριά οινοπνευματώδη. Το στοιχείο αυτό επιβάλλει την προσεκτική πόση του. Το ούζο πρέπει να πίνεται αργά και μεθοδικά και πάντα με την συνοδεία εκλεκτών μεζέδων. Η υπερβολή είναι βέβαιο πως μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως βαριά μέθη και φρικτούς πονοκεφάλους. Εξίσου άσχημα θα είναι και τα αποτελέσματα από την συνέχιση της πόσης του ούζου με άλλα αλκοολούχα ποτά (ρετσίνες, κρασιά, μπύρες…). Εφόσον υπάρχει πρόθεση μετά το ούζο να συνεχίσει κάποιος με άλλα ποτά είναι σκόπιμο να αρκεστεί σ’ ένα ή δύο ποτήρια ούζου. Διαφορετικά είναι προτιμότερο να ολοκληρώσει το γεύμα του μόνον με ούζο για να μην έχει αρνητικές συνέπειες.

Το ούζο απαιτεί μέτρο και σχετική πειθαρχία. Διαφορετικά θα λειτουργήσει σε βάρος του πότη.

You are here Πως πίνεται το Ούζο Άλλοι "κανόνες" για την πόση του ούζου