Τουρκοκρατία

E-mail Εκτύπωση PDF

ΤουρκοκρατίαΣτην μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Σέρρες μεγαλώνουν πολεoδομικά ενώ τούρκοι περιηγητές και συγγραφείς αναφέρουν την πόλη ως μία από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες ανάμεσα σ’ αυτές της Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Δείγματα της σημαντικότητας της πόλης αποτελούν και τα εναπομείναντα, υπέροχης αρχιτεκτονικής και απαράμιλλης ομορφιάς, τεμένη, που δείχνουν με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο την επιμιξία της Ανατολικής και Βυζαντινής τέχνης.

Μία νέα ιστορική περίοδος θα ξεκινήσει ουσιαστικά για τους έλληνες κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιφέρειας της, στους τελευταίους δύο αιώνες της Τουρκοκρατίας, τότε που το σύνολο σχεδόν των μεταφορών γινόταν με καραβάνια τα οποία διέσχιζαν όλη την Βαλκανική ενδοχώρα για να φθάσουν μέχρι την Κεντρική Ευρώπη.

Η «χρυσή» πεδιάδα των Σερρών και ο απέραντος πλούτος της σε δημητριακά και κτηνοτροφικά προϊόντα συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει μεγάλη εμπορική ακμή. ΄Έγινε σπουδαίο διαμετακομιστικό κέντρο συγκεντρώνοντας εμπόρους και αγοραστές από όλο τον κόσμο. Ξακουστά ήταν τα υφαντά των Σερρών, το βαμβάκι, τα άλογα, τα βουβάλια και τα εξαίρετης τέχνης πήλινα αγγεία της.