Αρχές του 20ου Αιώνα

E-mail Εκτύπωση PDF

Αρχές του 20ο ΑιώναΜε το ξεκίνημα του 20oυ αιώνα, ο αγώνας για την εθνική χειραφέτηση θα περάσει από μία νέα δοκιμασία.

Ο βουλγάρικος αλυτρωτισμός θα συγκρουσθεί με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας με αποτέλεσμα το ξέσπασμα του Μακεδονικού Αγώνα, κατά την διάρκεια του οποίου η πόλη των Σερρών μαζί μ’αυτές της Θεσσαλονίκης και του Μοναστηρίου θα αποτελέσει ένα από τα βασικά κέντρα οργάνωσης και καθοδήγησής του.

Στο μεταξύ ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της πόλης διευρύνεται ολοένα και περισσότερο ξεφεύγοντας από τα όρια του παλιού ιστορικού κέντρου. Νέοι εμπορικοί άξονες με προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης απλώνονται στον ευρύτερο χώρο της πόλης, εντάσσοντας έτσι στην παραγωγική διαδικασία πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

«Ατμομηχανή» της οικονομίας της πόλης γίνεται η καλλιέργεια του καπνού, της οποίας οι χρυσοφόρες αποδόσεις οδηγούν στην κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής του, αιμοδοτώντας έτσι την αγορά με ζεστό χρήμα και συνεισφέροντας τα μέγιστα στην δυναμική ανάπτυξή της.

Λίγο καιρό πριν από την απελευθέρωση και όλα έδειχναν πως η επερχόμενη ένταξη των Σερρών στον εθνικό κορμό θα καθιστούσε την πόλη ένα από τα ακμαιότερα εμπορικά κέντρα της Ελλάδα.

You are here Η ιστορία της πόλης των Σερρών Αρχές του 20ου αιώνα