Από το 1950 έως σήμερα

E-mail Εκτύπωση PDF

Από το 1950 έως σήμεραΑπό το 1950 η πόλη των Σερρών θα γνωρίσει την τύχη των περισσοτέρων νομών της χώρας. Μετανάστευση, αστυφιλία, εγκατάλειψη και αίσθηση απομόνωσης με τους κατοίκους της να προσπαθούν με πολύ δουλειά και ξαναστήσουν τα νοικοκυριά τους.

Την μεγαλύτερη συμβολή για την οικονομική ανόρθωση της πόλης θα έχει και πάλι ο γεωργικός και κατά δεύτερον ο κτηνοτροφικός τομέας. Η μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση και η γονιμότητα του εδάφους, η εκπόνηση εγγειοβελτιωτικών έργων, η παραγωγή εκλεκτών γεωργικών προϊόντων υψηλών σχετικά αποδόσεων, όπως ο καπνός, το βαμβάκι, το ρύζι, τα σακχαρότευτλα, κ.ά. και το σημαντικότερο η εκπληκτική πραγματικά ικανότητα που επέδειξε ο αγροτικός πληθυσμός στην προσαρμογή και αξιοποίηση των ολοένα και βελτιούμενων συστημάτων γεωργοκτηνοτροφικής ανάπτυξης, έβαλαν τον νομό και την πόλη και πάλι σε ικανοποιητική τροχιά ανάπτυξης.

Το δυστύχημα ήταν και παραμένει η παντελής σχεδόν έλλειψη μεγάλων βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον αγροτικό χαρακτήρα της σερραϊκής οικονομίας. Η μεγάλη απόσταση από τα κέντρα εξουσίας και η ιδιότυπη απομόνωση του νομού που μέχρι το 1974 ζούσε με τον από «Βορρά κίνδυνο» (Βουλγαρία), στέρησε από τον νομό εκείνες τις μακρόπνοες επενδύσεις που θα του προσέδιδαν τις απαιτούμενες υποδομές για μια άλλη δυναμική ανάπτυξης.

Από την μεταπολίτευση και μετά η κατάσταση έδειχνε να βελτιώνεται χωρίς όμως στην πραγματικότητα να αλλάζει ουσιαστικά. Ο νομός παρέμεινε αγροτικός και η πόλη εξαρτώμενη από την πορεία των αγροτικών προϊόντων. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή κοινότητα και οι αθρόες επιδοτήσεις ανέβασαν κατακόρυφα τα αγροτικά εισοδήματα και κατά συνέπεια την οικονομική στάθμη της πόλης, χωρίς όμως και πάλι να γίνουν επενδύσεις μακράς πνοής (πλην κάποιων σημαντικών εξαιρέσεων).

Η τελευταία δεκαετία με την διάνοιξη των συνόρων και την πλήρη αποκατάσταση της επικοινωνίας με τις χώρες της Βαλκανικής, άφησε να διαφανούν κάποιες νέες προοπτικές που θα μπορούσαν να φέρουν και πάλι τον νομό στην θέση ισχύος που κατείχε για αιώνες, ως ένα από τα σημαντικότερα σταυροδρόμια της βαλκανικής χερσονήσου. Αν και εφόσον υπάρξει στην συνέχεια, ενίσχυση αυτών των προοπτικών σε συνδυασμό με την οικονομική ενδυνάμωση των γειτονικών χωρών, είναι βέβαιο πως μία νέα σελίδα θα ανοίξει για την ιστορία του νομού και της πόλης. Μία σελίδα που είμαστε βέβαιοι πως θα τιμά και θα αναδεικνύει μία πόλη της οποίας η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων.

You are here Η ιστορία της πόλης των Σερρών Από το 1950 μέχρι σήμερα