1936 - Η Ποτοποιΐα σε νέο κατάστημα, 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα εγκαίνια του καταστήματος το 1936. Ο Κώστας Μπέης, δεύτερος κάτω δεξιάΑπό τα μέσα της δεκαετίας του ’30 και μετά, η Δημοτική Αρχή με σειρά επεμβάσεων στα «Ταμπάχανα» θα αλλάξει σημαντικά την μορφή της. Με την κάλυψη των επιφανειακών υδάτων που αποτελούσαν και μόνιμη εστία ρύπανσης, με την διάνοιξη οδικού άξονα και διαμόρφωση μεγάλης πλατείας, στην θέση που μέχρι πρότινος καταλάμβανε μεγάλος αριθμός από μικρομάγαζα, με την δημιουργία σκεπαστής αγοράς οπωροκηπευτικών και κρεάτων και με σειρά μέτρων εξωραϊσμού η περιοχή (αυτή που αργότερα θα ονομασθεί Πλατεία Εμπορίου) θα αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πνεύμονες της πόλης.

Στο κλίμα αυτών των αλλαγών ο Κώστας Μπέης θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός νέου καταστήματος, σε παρακείμενη θέση του παλαιού, το οποίο και θα κατασκευασθεί με τα πλέον σύγχρονα οικοδομικά υλικά όπου και θα στεγασθεί από το 1936 η «Ποτοποιΐα Μπέη». Πίσω από το κυρίως μέρος του καταστήματος (που διαθέτει πρατήριο και εργαστήριο παρασκευής ούζου και Λικέρ) θα κτισθεί ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, στον οποίο θα παράγεται και θα φυλάσσεται το κρασί μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα βαρέλια.

Πρόκειται για μία πραγματικά βιώσιμη επιχείρηση με μεγάλες δυνατότητες οικονομικής απόδοσης, που συμβαδίζει με τις προσδοκίες και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της περιόδου εκείνης.

1936 - Η Ποτοποιΐα σε νέο κατάστημα, 2ος Παγκόσμιος ΠόλεμοςΌμως για μία ακόμη φορά θα είναι ο πόλεμος και πάλι, αυτός που θα ανακόψει κάθε οικονομική δραστηριότητα καταστρέφοντας τον μόχθο και τις προσπάθειες των προηγουμένων χρόνων. Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και η ανηλεής κατοχή που γνώρισε η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τους Βουλγάρους, πέραν της οικονομικής εξαθλίωσης προκάλεσε και βαρύτατα πλήγματα στον κοινωνικό και εθνολογικό ιστό της. Ο Κώστας Μπέης (όπως και οι περισσότεροι συντοπίτες του) με νωπές ακόμη τις μνήμες του από την προηγούμενη κατοχή θα στείλει την οικογένεια του στην γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη και ο ίδιος στην ηλικία των 50 χρόνων θα προσπαθήσει δουλεύοντας στο κατάστημά του κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αφενός να διασώσει τα περιουσιακά του στοιχεία και αφετέρου να καλύψει υποτυπωδώς τις ανάγκες της οικογενείας του.

You are here Η ιστορία της επιχείρησης ΟΥΖΟ και ΡΑΚΙ, μία ιδιότυπη συγγενική σχέση